Old Rail Trail

Središnja Bosna dobila 17 certificiranih cikloturističkih vodiča

U okviru projekta “Staza stare pruge” u Busovači je u organizaciji Turističke zajednice SBK održana dodjela certifikata za cikloturističke vodiče.

Kompletna obuka provedena je prema standardu Biciklističkog saveza BiH i po EU standardima te je podrazumijevala osposobljenost za vođenje i organizaciju biciklističkih tura u BiH u ljetnim uvjetima.

Kako je istaknuo direktor TZ SBK i projekt menadžer Miroslav Matošević prethodna obuka je uključivala teoretsku nastavu i program koji je obuhvaćao tehnike vođenja, orijentaciju, prvu pomoć, vođenje u prirodi, vođenje grupa, te servis bicikla.

Uručeno je ukupno 17 certifikata za cikloturističke vodiče sa područja Središnje Bosne.

„Na ovaj način smo stvorili odlične preduvjete za kreiranje turističkih aranžmana  što nam je  sljedeći korak kako bi Središnja Bosna bila jedna od najbolje organiziranih cikloturističkih destinacija u Bosni i Hercegovini“, kazao je Matošević.

On je također naglasio da je Biciklistički savez BiH odradio odličan posao, te da su polaznici  dobili nova i veoma značajna znanja i vještine.

„Sada je Središnja Bosna  spremna da oganizirano prihvata cikloturiste i da im pruži kvalitetnu uslugu i nadamo se da će to doprijnijeti i povećanju broja cikloturista ali i onih turista koji se već nalaze tu, te da će imati mogućnost za kvalitetne nove turističke aranžmane“, kazao je Matošević.

Predsjednik Biciklističkog saveza BiH Toni Zorić kazao je da biciklistički vodiči mogu znatno  doprinijeti popularizaciji bike turizma, a zahvaljujući  „Ćirinoj stazi“ biciklistički potencijali se uveliko povećavaju u Središnjoj Bosni .„Prvi kometari  biciklista govore mi da su već počeli viđati strance i turiste iz inostranstva,  tako da vjerujem da će ovaj projekat zaživjeti u svom pravom obliku i da ćemo uskoro  viđati dosta  novih turista  ali i da će također zaživjeti i novo zanimanje na ovom području“, istaknuo je Zorić.

Petar Marković  iz Busovače, dobitnik certifikata  je kazao da na ovaj način želi unaprijediti svoju karijeru.

„Ujedno imam namjeru zainteresirati svoje sugrađane za ovim sportom, ali i svoj kraj prezentirati turistima i na ovaj način. Imam već nekoliko isplaniranih tura koje imam namjeru  koristiti kao aranžamane za turiste i isto tako se planiram profesionalno baviti tim poslom“, kazao je Marković.

Članica Biciklističkog kluba „Tempo“ Kanita Bućar kaže kako će se posvettiti promociji biciklizima i svog kraja.

„Ovo je jedan veliki poticaj, te ću se manje baviti natjecateljskim dijelom a više se posvetiti promoviranju biciklizma, a smatram da je posebno lijepo  vidjeti ženu koja promovira zdrav i lijep sport. Namjera mi je motivirati mlađe naraštaje da se uključe u biciklizam“, poručila je Bućar.

Translate »