Old Rail Trail

Provode se aktivnosti vezane za pravnu regulativu uz razvoj biciklističke infrastrukture na području Srednje Bosne

U Vitezu je danas u organizaciji Turističke zajednice SBK/KSB održana radionica vezana za projekt jačanja turističkog sektora kroz osiguravanje pravne regulative uz razvoj biciklističke infrastrukture na području Srednjobosanskog kantona.
Turistička zajednica SBK/KSB već dvije godine intenzivno provodi aktivnosti u okviru projekta „Staza stre pruge“, a kako je istaknuo direktor Turističkog ureda Turističke zajednice SBK/KSB i projekt menadžer Miroslav Matošević, današnja radionica je još jedan logičan slijed brojnih aktivnosti.
„Od iznimne je važnosti i kreiranje dokumenta o cikloturizmu na području Srednje Bosne, kao i svih smjernica, pravila i pravilnika koji bi definirali pravila ponašanja, signalizaciju, ali i sve ono što jednom biciklisti treba, a opet sve s ciljem da Srednju Bosna postane atraktivna cikloturstička destinacija“, kazao je Matošević.
Matošević je također dodao da odličan primjer razvoja cikloturizma predstvalja Istarska razvoja agencija i da smim time Istra slovi za najrazvijeniju bicilkističku destinaciju u Republici Hrvatskoj,te da je današnja radionica bila odlična prilika za razmjenu dobrih praksi ali i ukazivanje na sve greške koje bi se mogle izbjeći.
Predavač iz IIstarske turističke razvojne agencije IRTA Martin Ćotar pohvalio je sistemski pristup Turističke zajednice SBK/KSB kompletnom projektu , odličana inicijativa kako bi se spriječile brojne greške , s obzirom kako je istaknuo da Srednja Bosna ima enormno velike potencijale za razvoj cikloturizma.
„Cikloturizam je praktički jedan od ključnih segmanata aktivnog turizma. S obzirom da u Srednjoj Bosni postoje inicijative da se cikloturizam razvije na veću razinu,ali da se iskombinira turistički i saobraćajni segment biciklizma potrebno je razraditi i brojne regulative, pravila i projekte. Problem cikloturizma jeste i u tome što on zadire i u saobraćajni segment koji je vrlo kompleksno i zahtijevno pitanje sigurnosti, tu su i zakonski okviri, kao i dio koji se tiče terena, označavanja karti i ostaloga“, kazao je Ćotar.
Radionici je prisustvovala i stručna savjetnica za upravno-pravno rješavanje u sektoru turizma i ugostiteljstva Ministarstva pivrede SBK/KSB Amra Livnjak koja je naglasila da će Ministarstvo privrede SBK/KSB dati svaku vrstu pravne i druge stručne pomoći u cilju jačanja Srednjobosanskog kantona kao „bike friendly“ destinacije sa imidžom jedne uređene biciklističke destinacije.
Predsjednik Biciklističkog kluba BK Tempo Marin Nakić naglasio je da je izuzetno zadovoljan i sretan što se konačno radi i na sigurnosti biciklista, ali i također što sada postoji ogroman potencijal kroz turizam i privredu kako za domaće i strane turite, tako i za domicijelno stanovništvo.
Translate »