Old Rail Trail

Realiziraju se brojne aktivnosti na projektu Staza stare pruge – Old Rail Trail

Trenutno na području pet općina SBK/KSB Turistička zajednica SBK/KSB i REZ Agencija realiziraju nekoliko aktivnosti  na uspostavi biciklističke staze trasom stare željezničke uskotračne pruge od Lašve do Jajca.

Prema planiranim aktivnostima, na terenu se trenutno postavlja pet vanjskih bike servisnih stanica koje omogućuju brzi servis bicikla na terenu kao i pet „pametnih“ klupa na području svake općine. Osim njihove direktne koristi cikloturistima, koristi ovih alata služe i  u svrhu promocije destinacije kao Bike Friendly Destinacije.

U ovoj fazi projekta provodi se i obilježavanje biciklističke staze biciklističkom signalizacijom koja će biti jedinstvena i specifična na području Srednje Bosne uvažavajući međunarodna i državna pravila u obilježavanju biciklističke signalizacije.

Trenutno se završavaju i „grubi“ građevinski radovi na uklanjanju visokog i niskog raslinja sa trase stare željezničke pruge koji su predviđeni projektom u okviru programa EU4BUSINESS na dionici Busovača – Travnik (Goleš). Do sada je uklonjeno visoko i nisko raslinje na  dionici od Jajca do Donjeg Vakufa (Komar) pri čemu su obnovljena i tri stara željeznička mosta, tamponiran jedan dio dionice, sanirana prohodnost tunela u Jajcu te reguliran zahvat sanacije oborinskih voda i uklanjanja blatnih površina sa više lokacija u mjestu Bravnice u općini Jajce.

U proteklih sedam dana postavljana je online i web platforma https://bike.srednjabosna.ba/ koja se još uvijek nadopunjuje informacijama, a uskoro će za potrebe cikloturista biti puštena online i mobilna aplikacija.

Ovim će se radovima omogućiti prohodnost i uvezanost biciklističke staze koja  povezuje pet općina SBK/KSB.

Projektom se planira uspostaviti prohodnost biciklističke staze od Lašve do Jajca, a za nastavak radova u smislu poboljšanja kvalitete same dionice Turistička zajednica SBK/KSB uz podršku Vlade SBK/KSB je osigurala dodatnih 50.000,00 KM za sanaciju tunela Komara u dužini od 1362 m kao i ugradnju tampona na pojedinim zahtjevnim dionicama te rješavanje odvodnje otpadnih i oborinskih voda koje se trenutno zadržavaju na samoj dionici. Također i Općina Busovača je izdvojila određena financijska sredstva za ugradnju tampona na području svoje općine, a planirana je i suradnja sa Općinom Donji Vakuf oko realizacije aktivnosti sanacije velike močvarne površine na izlasku iz tunela Komara prema Donjem Vakufu. Važno je napomenuti da se dosta računa vodi i oko samog održavanja biciklističke staze u narednom periodu i kao primjer možemo izdvojiti Općinu Travnik koja je već donijela Odluku o održavanjem biciklističke staze u budućem razdoblju na teritoriju svoje općine.  U ovoj godini planirano je i nekoliko dodatnih aktivnosti na poboljšanju biciklističke podloge na području općine Jajce“.

Za projekt “Staza stare pruge”, Europska unija je izdvojila preko 190.000 eura bespovratnih sredstava u okviru projekta EU4Business, a  70.000 eura izdvojile su općine Jajce, Donji Vakuf, Travnik, Busovača i Vitez te Turistička zajednica SBK/KSB. .

Projektom „Old Rail Trail – Staza stare pruge“ uspostavit će se trasa biciklističke staze u dužini od cca 96,5 km koja će se u kombinaciji s turističkim razgledanjem ruralnih područja, kulturno-povijesne i prirodne baštine, gastronomskom ponudom i smještajno-ugostiteljskim kapacitetima promovirati na međunarodnom planu.

Translate »